Ladder van Lansink

Al in 1979 heeft de Nederlander Ad Lansink er goed over nagedacht hoe je afval kan vermijden en verkleinen, en dat heeft geleid tot de “Ladder van Lansink” die nu actueler dan ooit is. De 'ladder van Lansink' stelt een voorkeursrangorde op hoe afval het beste verwerkt wordt, startend bij de meest milieuvriendelijke en eindigend bij de meest milieubelastende manier.

Deze ladder eens te doorlopen, is zeker nuttig voor uw bedrijf. Het begint al bij preventie. Velen zien het afval dat ze hebben als een gegeven. Maar moet je dat afval wel hebben? Kun je niet voorkomen dat het gecreëerd wordt? En bij gevaarlijk afval: wat zit erin dat dat afval tot de categorie gevaarlijk maakt (met hoge afvoerkosten)? Kunnen we dat goedje niet vervangen door iets dat minder schadelijk is, zodat het “gewoon” bedrijfsafval wordt? En is iets dat bij mijn bedrijf als afval vrijkomt wel afval? Kan het geen grondstof zijn bij dat andere bedrijf iets verderop? En waarom zit er ergens verpakking om als dat ook zonder kan?
Kortom, het systematisch doorlopen en kritisch bekijken van alle stappen van het gehele proces, zou veel afval kunnen besparen. En dus ook veel geld.

En er staan specialisten van Tauw klaar, met de nodige creativiteit, om de ladder samen met u te beklimmen!

Meer informatie over:

Milieumanagement

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.