Soorten asbestinventarissen

In heel België kennen werkgevers reeds de plicht om over een asbestinventaris te beschikken. Hier bestaan twee soorten van: een destructieve asbestinventaris en een niet-destructieve asbestinventaris.

In Vlaanderen zal bovendien in de toekomst een asbestinventarisatieattest door de OVAM afgeleverd worden. Opgelet: Bij overdracht (verkoop) is een asbestinventarisattest verplicht vanaf 2022. Dit attest wordt geïntegreerd in de Woningpas Lees hier meer over de asbest wet- en regelgeving.

 

Destructieve asbestinventaris

Een destructieve asbestinventaris wordt opgesteld voor er onderhouds- of renovatiewerken gebeuren in een gebouw of voor het gesloopt wordt. Het beschrijft alle asbesthoudende materialen die in het gebouw aanwezig zijn. Hierbij gaan we destructief te werk: tussenwanden, valse plafonds, vloerbekleding,… worden opengebroken om te controleren op aanwezigheid van ingesloten asbesthoudende materialen. Elk sloopopvolgingsplan (vroeger: sloopinventaris) moet een destructieve asbestinventaris bevatten. 

Vraag een offerte voor een destructieve asbestinventaris aan

 

Niet-destructieve asbestinventaris

Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de rechtstreeks waarneembare asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw. Deze visuele asbestinventaris wordt uitgevoerd ter bescherming van werknemers in een bedrijfsgebouw in gebruik. Indien er in een bedrijfsgebouw asbest wordt vastgesteld wordt er een beheersplan opgesteld. Zolang de asbesttoepassing niet definitief is verwijderd is een jaarlijkse visuele controle verplicht.

Vraag een offerte voor een niet-destructieve asbestinventaris aan

 

Een expert in uw buurt!

Tauw België beschikt over een goed uitgebouwd team ervaren asbestexperts, met vestigingen in:

  • Wijgmaal (Vlaams-Brabant)
  • Roeselare (West-Vlaanderen)
  • Lokeren (Oost-Vlaanderen)
  • Gembloux (Namen) 
  • Brussel 

U vindt dus altijd een asbestspecialist in uw buurt! Voor grote projecten doen wij bovendien beroep op ons internationaal Tauw asbestteam van een honderdtal specialisten in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Contacteer één van onze filialen nu!

 

Aan de slag met het inventariseren, beheersen of saneren van asbest

Kunnen wij u helpen op het gebied van asbest?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, zij staan u graag te woord!