Soorten asbestinventarissen

Een destructieve asbestinventaris wordt opgesteld voor er onderhouds- of renovatiewerken gebeuren in een gebouw of voor het gesloopt wordt. Het beschrijft alle asbesthoudende materialen die in het gebouw aanwezig zijn. Hierbij gaan we destructief te werk: tussenwanden, valse plafonds, vloerbekleding,… worden opengebroken om te controleren op aanwezigheid van ingesloten asbesthoudende materialen. Elk sloopopvolgingsplan (vroeger: sloopinventaris) moet een destructieve asbestinventaris bevatten. 

Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de rechtstreeks waarneembare asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw. Deze visuele asbestinventaris wordt uitgevoerd ter bescherming van werknemers in een bedrijfsgebouw in gebruik. Indien er in een bedrijfsgebouw asbest wordt vastgesteld wordt er een beheersplan opgesteld. Zolang de asbesttoepassing niet definitief is verwijderd is een jaarlijkse visuele controle verplicht.

In Vlaanderen zal in de toekomst een asbestinventarisatieattest door de OVAM afgeleverd worden. Dit attest zal verplicht worden bij de overdracht van een gebouw, onder andere door de opname ervan in de woningpas.

Een expert in uw buurt!

Tauw België beschikt over een goed uitgebouwd team ervaren asbestexperts. Met vestigingen te Wijgmaal (Vlaams-Brabant), Izegem (West-Vlaanderen), Lokeren (Oost-Vlaanderen), Gembloux (Namen) en Brussel vindt u altijd een asbestspecialist in uw buurt! Voor grote projecten doen wij bovendien beroep op ons internationaal Tauw asbestteam van een honderdtal specialisten in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Meer informatie over:

Asbest

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.

Tauw België nv
T: +32 16 35 28 10
E:info@tauw.be
LinkedIn