Indien er asbest aanwezig is in uw gebouw of infrastructuur, dient u als werkgever rekening te houden met federale en regionale voorschriften en dienen voldoende veiligheidsmaatregelen te worden genomen. Onze jarenlange internationale ervaring met alle werken omtrent asbest maakt ons tot uw geschikte adviseur!
Contactpersoon: Stefaan De Vlieghere
E-mail: stefaan.devlieghere@tauw.com
Tel:
Sinds 1995 kennen werkgevers in heel België reeds de plicht om over een asbestinventaris te beschikken. Dit document beschrijft alle asbesthoudende materialen in alle delen van het gebouw, en in de arbeidsmiddelen en beschermingsmiddelen op de arbeids-plaats.
Een asbestinventaris is niet nodig voor de gedeelten van gebouwen, de machines en installaties die moeilijk bereikbaar zijn en die in normale omstandigheden geen aanleiding kunnen geven tot blootstelling aan asbest. Intact materiaal dat in normale omstandigheden niet wordt beroerd, mag door monsternemingen, bedoeld om de inventaris op te stellen, niet beschadigd worden.
Ook is een asbestinventarisatie verplicht bij:
In de bovenstaande gevallen vult de werkgever (die tevens opdrachtgever voor deze werkzaamheden is) de inventaris wel aan met gegevens over de aanwezigheid van asbest en asbesthoudend materiaal in de gedeelten van gebouwen, de machines en installaties die moeilijk bereikbaar zijn. In dat geval mag intact materiaal dat in normale omstandigheden niet wordt beroerd, beschadigd worden door monsternemingen.
Tot slot bestaan er enkele verschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië in de wet- en regelgeving omtrent asbest of staan deze er binnenkort aan te komen.
Uiteraard is in Vlaanderen de federale asbest wet-en regelgeving van kracht. Wel is er één opmerkelijk verschil met de andere regio's:
Meer info asbestinventarisatie
Dit sloopopvolgingsplan is bovendien verplicht op te maken voor:
De Vlaamse Regering wil onze leefomgeving uiterlijk tegen 2040 asbestveilig maken. Dit betekent dat er enkel nog asbesttoepassingen in goede staat in onze leefomgeving aanwezig mogen zijn, en dat al het risicovolle asbest in onze leefomgeving veilig is weggenomen en opgeborgen.
Hiertoe keurde de Vlaamse Regering in 2018 het actieplan Asbestafbouw goed. Het plan bevat verschillende maatregelen op vlak van inventarisatie, verwijdering, beheer en verboden handelingen om risicovolle asbesttoepassingen versneld uit onze gebouwen te verwijderen.
Advies aankoop/verkoop/beheer vastgoed
De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in kaart brengen in Vlaamse gebouwen en woningen gebouwd voor 2001. Daarom geldt sinds november 2022 een inventarisatieplicht bij verkoop of overdracht van eigenaar. Op die manier weet de koper waar in het gebouw asbest aanwezig is en kan hij hier correct mee omgaan.
Opgelet: bij verhuur is de eigenaar van een gebouw verplicht zijn huurders een kopie van asbestinventarisattest te bezorgen. Hij moet dat doen zodra hij het asbestinventarisattest op zak heeft.
Vanaf november 2022 heb je een asbestattest nodig voor iedere TCR, dat is een Toegankelijke Constructie met Risicobouwjaar. Wanneer het gebouw groter is dan 20m² en een bouwjaar heeft voor 2001, is een asbestattest nodig bij overdracht van eigenaar.
Voor een asbestattest is een inspectieonderzoek met staalname nodig door een Asbestdeskundige Inventarisatie (ADI), zoals TAUW. De inventarisatie voor een asbestattest is 'niet-destructief', waarbij gekeken wordt of het dagelijks gebruik van het gebouw een risico kan vormen. Bij een niet-destructieve asbestinventarisatie wordt er geen schade toegebracht aan het gebouw om asbest op te sporen.
Heeft u als bedrijf een asbestattest nodig?
Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een asbestattest! Om de offerte op te stellen, hebben we enkel onderstaande gegevens van u nodig:
Vraag een vrijblijvende offerte
Het actieplan Asbestafbouw streeft ook naar een versnelde verwijdering van asbesthoudende materialen die mogelijk asbestvezels vrijgeven:
Het actieplan Asbestafbouw legt eigenaars op om de asbesttoepassingen in hun gebouw of woning veilig te beheren. Die verplichting bestond al voor het beheer van asbestafval, maar wordt dus uitgebreid naar toepassingen die in het gebouw aanwezig zijn.
Om mens en milieu te beschermen tegen de risico’s van asbest, verbiedt het gewijzigde Materialendecreet:
Voor meer informatie over asbestveilig Vlaanderen verwijzen we u graag naar de website van de OVAM.
Indien uw bedrijff in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelegen is, geldt natuurlijk de federale wet- en regelgeving. Maar wanneer de risico’s aanzienlijk zijn (indien bijvoorbeeld de asbesthoudende materialen broos of in slechte staat zijn of omdat de te behandelen oppervlakte groot is) dan is een aangifte of milieuvergunning verplicht voor de asbestverwijderings- of inkapselingswerken.
Elke verklaring en aanvraag tot milieuvergunning met betrekking tot een werf voor de verwijdering of de inkapseling van asbest, moet bovendien vergezeld zijn van een asbestinventaris.
Deze asbestinventaris is ook verplicht in de volgende gevallen:
Opgelet: deze inventaris is niet nodig voor gebouwen waarvan de bouwvergunning (het document dat de constructie toestaat) geleverd is na 30 september 1998 omdat deze zijn gebouwd na het totale verbod op het gebruik van de asbesthoudende materialen in de bouwsector.
Meer info asbestinventarisatie
In Wallonië is er buiten de federale wet- en regelgeving geen andere verplichting van kracht. Wel wordt er verwacht dat Wallonië het initiatief van de Vlaamse overheid om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken in de nabije toekomst zal volgen.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, zij staan u graag te woord!