Is een asbestinventaris verplicht bij de aankoop van een gebouw?

Op dit ogenblik is er nog geen wettelijke verplichting tot het aanwezig zijn van een asbestinventaris of een asbestinventarisattest bij de overdracht van een gebouw. In Vlaanderen zit deze verplichting er evenwel aan te komen:

  • De inventarisatieplicht zal gekoppeld worden aan de verkoop van gebouwen met bouwjaar <2001
  • Deze asbestinventaris - of asbestcertificaat - zal dan onder andere worden opgenomen in de woningpas.

Lees hier alles over de asbest wet- en regelgeving in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

 

Is een asbestinventaris aangeraden bij de aankoop van een gebouw?

Voor gebouwen van vóór 2001: uiteraard! De aanwezigheid van asbest kan een zeer ernstige minwaarde van het gebouw betekenen:

  • Vooral asbesttoepassingen die moeilijker verwijderbaar zijn (leidingisolatie, asbesthoudend pleisterwerk, gelijmde vloerbekleding,…) kunnen kosten van asbestverwijdering snel doen oplopen.
  • Gezien de Vlaamse overheid Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig wil maken, zullen er in de toekomst zeker verwijderingsverplichtingen komen.

Contacteer ons nu!

 

Welk soort asbestinventaris laat ik best uitvoeren?

Er bestaan twee soorten van asbestinventaris: een destructieve asbestinventaris en een niet-destructieve asbestinventaris (ook wel een visuele asbestinventaris genoemd):

  • Een destructieve asbestinventaris wordt opgesteld voor er onderhouds- of renovatiewerken gebeuren in een gebouw of voor het gesloopt wordt
  • Een niet-destructieve asbestinventaris doet enkel uitspraak over asbesttoepassingen waar je bij normaal gebruik van een gebouw mee in aanraking kan komen

Wij raden dan ook een destructieve asbestinventaris aan, die meer diepgaand is. Zo wordt bij een destructieve asbestinventaris bijvoorbeeld een staal genomen van de vloerbekleding en de lijm eronder. Het is ook mogelijk één van onze experts te vragen samen met u een rondgang te doen (quick scan) om asbestverdachte materialen in kaart te brengen of om een staal van verdacht materiaal (bv. leidingisolatie) te (laten) nemen en te laten analyseren in ons eigen erkend asbestlabo.

Vraag een asbestinventaris aan

 

Advies asbestsanering voor gebouwbeheerders

Tussen uw voornemen om asbest te verwijderen en de afronding van een veilige en grondige asbestsanering zitten heel wat stappen en valkuilen. Kort gezegd zijn er drie grote fasen:

  • De projectvoorbereiding
  • De begeleiding tijdens de uitvoering 
  • De controle na de uitvoering (en melding aan de bevoegde overheid)

Tauw geeft advies aan gebouwbeheerders/particulieren over hoe deze asbestsaneringswerken best aan te pakken, en kan deze werken bovendien voor u van A tot Z begeleiden!

Meer info asbestsanering

 

Aan de slag met het inventariseren, beheersen of saneren van asbest

Kunnen wij u helpen op het gebied van asbest?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, zij staan u graag te woord!