Vlaanderen asbestveilig tegen 2040. Bent u al op de hoogte?

Tegen 2040 wil de Vlaamse regering Vlaanderen asbestveilig stellen met behulp van een nieuw actieplan. Dit betekent dat, indien u eigenaar bent van gebouwen en/of infrastructuur, u wellicht moet voldoen aan nieuwe wetgeving. Tauw kan u hierover niet alleen op de hoogte houden, maar ook helpen met het opstellen van een asbestinventaris, een sloopplan, en zo veel meer!

Wist u dat de Vlaamse regering Vlaanderen tegen 2040 ‘asbestveilig’ wil maken? Dat klopt, ook al is de productie en het gebruik van asbest en asbesthoudende materialen verboden sinds 1998 en 2001, zit er nog steeds zo een 2,3 miljoen ton asbesthoudend materiaal verstopt in gebouwen en infrastructuur over heel Vlaanderen. En dit is op zijn zachtst gezegd problematisch.

Inderdaad, gezien het feit dat asbest een ernstig gevaar voor onze gezondheid vormt, heeft de Vlaamse regering in 2018 besloten om haar ambitie te verhogen met een geheel nieuw actieplan, wat dus een reeks nieuwe maatregelen wil zeggen. Om u een ​​idee te geven;

  • Tegen 2022 zal het houden van een asbestinventaris verplicht zijn bij de verkoop van een gebouw.
  • Vanaf 2032 is iedere gebouweigenaar van alle gebouwen van voor 2001 ook verplicht om een geldig asbestinventarisattest te bezitten.
  • Tegen 2034 moeten de meest risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen. Bijvoorbeeld asbestcementen daken en gevels, en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen.
  • Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn.

Het doel is om Vlaanderen tegen 2040 geleidelijk aan te veranderen in een "asbestveilige" zone, en daartoe zal de Vlaamse overheid zelfs een ondersteuningssysteem invoeren, of met andere woorden, een subsidie ​​voor asbestverwijderingsprojecten.

Asbest? Tauw knows best.

Dus waar te beginnen als u overweegt om een asbestinventaris op te zetten? Begin natuurlijk met Tauw! Wij zijn al meer dan 25 jaar actief in België, en wij hebben de nodige ervaring en expertise om u te helpen bij het opstellen van een asbestinventaris. Niet alleen dat, Tauw kan u ook bijstaan bij al de voorafgaande fasen zoals de asbestanalyse, waarvoor we ons eigen erkend laboratorium hebben, de risicobeoordeling, het opstellen van een beheersplan na het opstellen van de inventaris, en nog veel meer. Kortom, Tauw Takes Care!

Neem ook snel even een kijkje naar onze asbestpagina of contacteer ons direct.