TAUW werkt met meerdere partners uit Nederland en Vlaanderen - onder projectmanagement van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij) - aan het project RESANAT (REstverontreiniging SAneren met NAture-based Technieken) om de herontwikkeling van verontreinigde locaties in Nederland en Vlaanderen te stimuleren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van innovatieve duurzame bodemsaneringstechnieken. Een voorbeeld hiervan is de reactieve mat, waaraan het vakblad Bodem onlangs een uitgebreid artikel heeft gewijd.
Tobias Praamstra van TAUW - adviseur Soil, Groundwater & Sustainability en werkpakketleider binnen RESANAT- heeft als auteur een bijdrage geleverd aan dit artikel Nederlands-Vlaamse samenwerking in Gent: RESANAT en de reactieve mat (Bodem, april 2021).
In het artikel wordt onder andere ingegaan op het doel van het project: het ontwikkelen van betaalbare saneringstechnieken, met een lage footprint, in een natuurlijke omgeving. Het RESANAT project richt zich op bodemverontreinigingen die moeilijk te verwijderen zijn op brownfields, en die tot risico’s kunnen leiden voor de leefomgeving en tot beperking van herontwikkeling.
Verder wordt ingegaan op de voorbereidingen en de aanleg van een full scale veldproef in Gent op basis van een concept van TAUW, de Natural Catch, in een door bodemverontreiniging bedreigd oppervlaktewater. Deze reactieve mat constructie bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen en de werking is gebaseerd op natuurlijke processen.
Klik dan op onderstaande button om het artikel te downloaden.
Meer weten over het RESANAT project? Zie ook ons nieuwsartikel: Project RESANAT stimuleert herontwikkeling verontreinigde locaties
Bent u ook op zoek naar een betrouwbare partner voor al uw bodem-gerelateerde vraagstukken, aarzel dan zeker niet om vrijblijvend contact op te nemen met Herwig De Wilde:
Email: herwig.dewilde@tauw.com
T: +32 (0)498 87 61 12
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief!