Gestemd in Vlaanderen: Vlaamse reglementering milieuvergunningen aangepast

De Vlaamse regering bracht een reeks wijzigingen in de VLAREM-reglementering aan. Sinds 1 maart 2009 is de vernieuwde Vlaamse reglementering van kracht. Wat betekent dit voor uw bedrijf?

De vernieuwing in de reglementering betekent onder meer een administratieve vereenvoudiging van de procedures in VLAREM I. Zo werden de indelingscriteria aangepast. Concreet werden de drempels voor de 'totaal geïnstalleerde drijfkracht' drastisch verhoogd en afhankelijk gemaakt van de ligging (al dan niet gelegen in industriegebied). Hierdoor komen een groot aantal bedrijven in een lagere klasse terecht.

Klasse 2-bedrijven zijn niet meer verplicht een milieucoördinator aan te stellen, tenzij dit in de milieuvergunning opgelegd wordt. Daarnaast hebben klasse 3-bedrijven geen milieuvergunning meer nodig. Zij kunnen onmiddellijk na melding exploiteren, op voorwaarde dat ze stedenbouwkundig in orde zijn. Totaal nieuw is dat de gemeenten de bevoegdheid krijgen om - onder bepaalde voorwaarden - bijzondere milieuvoorwaarden op te leggen aan klasse 3-inrichtingen.

De aanvraagformulieren om een milieuvergunning te verkrijgen of wijzigen, zijn in een nieuw kleedje gestoken. Enerzijds zijn de formulieren nu eenvoudiger en uniformer; anderzijds wordt meer en gedetailleerdere informatie gevraagd.

Daarnaast ondergingen de milieuvoorwaarden, gebundeld in VLAREM II, een actualisering als gevolg van de evolutie in de best beschikbare technieken. De aanpassingen van de milieuvoorwaarden waaraan bedrijven moeten voldoen, betekenen in de praktijk vaak strengere voorwaarden, met extra aandacht voor lucht en stof, grondwater en afvalwater. Deze wijzigingen zijn behoorlijk technisch en hebben een weerslag op verschillende sectoren. Door de technologische evolutie wordt het bijvoorbeeld voor de meeste bedrijven haalbaar om de uitstoot van fijn stof te verminderen. Daarom wordt nu in VLAREM II de algemene stofnorm teruggebracht op 20 mg/Nm³ (vroeger 50 mg/Nm³).

Alle steden en gemeenten moeten een uniek loket voor het indienen van stedenbouwkundige- en milieuvergunningsaanvragen organiseren. Dit betekent dat een bedrijf deze aanvragen gezamenlijk bij één uniek gemeentelijk loket kan indienen. Tot nu toe moest de milieuvergunning bij de milieudienst en de stedenbouwkundige vergunning bij de technische dienst van een gemeente worden aangevraagd. Let wel: enkel klasse 2-bedrijven kunnen van dit unieke loket gebruikmaken.
Laat u begeleiden!

De afdeling Milieumanagement van Tauw België heeft de nodige specialisten in dienst om u te begeleiden in het vergunningentraject van uw bedrijf. Tauw verzorgt de dossiervoorbereiding en de begeleiding tijdens de procedure. Daarnaast bieden wij ondersteuning bij de interpretatie van de afgeleverde milieuvergunning, wij assisteren u bij het toezicht op de naleving van de opgelegde milieuvoorwaarden in uw bedrijf en wij stellen aanpassingen van vastgestelde non-conformiteiten voor. Als u dat wenst, begeleiden wij u tijdens contacten en overleg met overheidsdiensten over milieurelevante problemen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.