Enhanced reality: een veelzijdige tool voor omgevingsadvies

Er zijn steeds meer voorbeelden van het gebruik van virtual reality en enhanced reality in ons dagelijks leven. Ludieke en praktische toepassingen, maar ook op professioneel vlak – en vooral als het om omgeving gaat – zijn de mogelijkheden eindeloos. Een woordje uitleg ...

Optimale visualisering

De huidige visualiseringstechnieken kennen we allemaal. Veel heb je niet nodig: een schets van het ontwerp, een 360°-overzicht of een 3D-model van het project. Visualisering biedt de stakeholders de mogelijkheid om zich te ‘verplaatsen’ in het project. Zo krijgen ze een precies beeld van het eindresultaat daarvan. En ze zien ook de integratie in het landschap, allemaal vóór de eerste werkzaamheden van start gaan. https://www.youtube.com/watch?v=bk7jOulwe7U

Beleving bevordert betrokkenheid van iedereen

Door virtual reality en enhanced reality te gebruiken, kunt u een initieel op papier ontworpen project voorstellen. Dat kan zelfs met een maximum aan details van de projectzone: bruggen, wegen, beplanting, voertuigen, woningen, maar ook gebruikers, dieren of alle elementen die in interactie kunnen staan met het project. De stakeholders kunnen zich dan ‘onderdompelen’ in de toekomstige realiteit. Dat versterkt hun vroegtijdige betrokkenheid bij het ontwerpproces en stuurt hen in het besluitvormingsproces.

Het ontwerp, om de uitwisseling te stimuleren

Virtual reality en enhanced reality bieden alle stakeholders de mogelijkheid om samen te werken aan de creatie en de wijziging van modellen. Dat kan zo goed als live binnen een gemeenschappelijk digitaal platform. U kunt de beschikbare informatie in het model integreren en visualiseren. Alle medewerkers hebben dan op hetzelfde moment toegang tot dezelfde informatie. Zoiets vereenvoudigt de bespreking van de technische details, versnelt de besluitvorming en vermindert de verwarring als gevolg van verschillende interpretaties.

Veiligheid in de bouw en geoptimaliseerde prestaties

Veilig en efficiënt werken staat in alle bedrijven steeds hoger op het prioriteitenlijstje. Wat zou het toch prachtig zijn als enhanced reality morgen onze medewerkers alle informatie bezorgt die ze nodig hebben op het terrein, en dat in real-time. Stelt u zich een toepassing voor die medewerkers meteen de positie van kabels en leidingen onder het oppervlak aangeeft? En die toont wat er kan opduiken in elke fase van de werkzaamheden, bijvoorbeeld bodemverontreiniging, ondergrondse structuren of asbest.
https://www.youtube.com/watch?v=94JFH5f-BZ0

Onze verwezelijkingen

De virtual reality en enhanced reality ontwikkeld door Tauw zijn een succes in verschillende projecten. Hoe ziet het eruit?
Bekijk onze video’s: https://www.youtube.com/channel/UCShB25sGDdz7BovRnCi_07Q
Download de app Tauw AR in de App Store of Play Store www.tauw.com/vrar/download-the-app/

Hoe kunnen deze innovaties uw project verbeteren of aantrekkelijker maken?
Neem daarvoor contact op met Michael Dumas.

Michael Dumas
T 02 644 05 64 of 0473 76 60 11
E michael.dumas@tauw.com

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.

Michael Dumas
T: +32 47 37 66 01 1
E:michael.dumas@tauw.com
LinkedIn