Asbestinventarisatie in tijden van Corona?

Het valt niet te ontkennen: we maken momenteel bijzondere tijden mee. Ja, door het Coronavirus en de uitzonderlijke maatregelen die de overheid neemt om de verspreiding in te perken en tegen te gaan, is van de ene dag op de andere ons dagelijks- en werkleven getuige geweest van een heuse aardverschuiving. Als gevolg zitten velen van ons in onze huizen in afzondering en staan oog in oog met heel andere werkomstandigheden. Bij Tauw is dat natuurlijk niet anders. Alhoewel, wat blijkt, de impact voor sommige van onze collega’s is toch duidelijk kleiner dan bij andere...

09 april 2020

Interview met een veldwerker

Vorige maandag hadden we een gesprek met Giovanni Polo, veldmedewerker bij onze dienst asbestinventarisatie. Giovanni werkt momenteel in Limburg, waar hij druk bezig is met het maken van een asbestinventaris voor alle scholen die binnen de opdracht van OVAM vallen.
We vroegen hem hoe zijn werk veranderd is door de huidige situatie, welke voor- en nadelen hij mogelijks ondervindt, en of hij enig advies heeft voor mensen die juist nu met een asbest-probleem zitten.

Beste Giovanni. Heeft het Coronavirus invloed op jouw werk?

Ja, mijn werkomstandigheden zijn toch wel wat veranderd. Normaal gezien werk ik in scholen die bruisen van leven, en nu zijn ze volkomen leeg. Oké, het is paasvakantie, maar de periode daarvoor was er ook al praktisch niemand aanwezig op school, wat de inventarisatie natuurlijk vergemakkelijkt.

Hoezo?

Welja, voorheen de crisis kwam ik soms aan op een school waar 800 leerlingen in een relatief kleine ruimte samenschoolden, wat het werk natuurlijk niet gemakkelijk maakte. Ook de directie van de school had toen wat kopzorgen. Want als er kinderen aanwezig zijn, en je bijvoorbeeld een staal moet nemen van een plaat of zeg maar wat, dan moet je echt heel voorzichtig zijn. Natuurlijk moet je sowieso voorzichtig zijn, maar nu er quasi niemand in de gebouwen meer aanwezig is, kan ik beter kijken en is er minder afleiding als anders. Zo werk ik een stuk sneller.

En is de samenwerking met de klant erop veranderd?

Nee, in principe niet. Ik maak telefonisch een afspraak met de klant, in dit geval een school, en de desbetreffende preventieadviseur van die scholengroep wacht mij op. We doen een korte babbel en dan ga ik vervolgens mijn ding doen.

Ik vermoed dat je wel rekening houdt met de social distancing maatregelen?

Ja, uiteraard. Maar normaal gesproken als ik mijn veldwerk doe, is dat ook altijd met handschoentjes en een masker op, dus wat dat betreft verandert er niet echt veel. Behalve dan dat de babbels nu vanop afstand gebeuren (lacht). Oh ja, vergaderingen doen we nu natuurlijk ook online.

En wat met de samenwerking met collega’s?

Nou, ik werk altijd alleen, dus ik heb nooit collega’s mee op mijn veldwerk. Ik behandel de offerte aanvraag tot aflevering van het rapport. Eerst doe ik de prijszetting, vervolgens maak ik een afspraak met de klant, en als die dan bestelt, ga ik ter plaatse om het veldwerk uit te voeren. De stalen die ik daar verzamel stuur ik naar ons asbestlabo. De analyseresultaten ontvang ik digitaal op kantoor, nu dus mijn huis (lacht), en dan verwerk ik ze tot een rapport dat ik naar de klant stuur. Ik ben dus bijna volkomen zelfstandig.

Heb je enig advies voor mensen of bedrijven die net nu met een asbestprobleem zitten?

Ja, ons bellen hé (lacht). Nee, heel eerlijk gezegd denk ik dat mensen nu wel iets anders aan hun hoofd hebben dan een golfplaat of een dak met asbest. Dat zie je ook, het werk is een beetje op een laag pitje komen te staan. Normaal gezien hebben we namelijk enorm veel offerte aanvragen van architectenbureaus en projectontwikkelaars die met spoed een inventaris nodig hebben in functie van een renovatie of afbraak. Momenteel ligt dat min of meer stil.

Ironisch gezien is net nu nochtans een goed moment om een asbestinventaris op te laten stellen. Als geluk bij ongeluk heeft de situatie mijn werk gemakkelijker en bovendien ook sneller gemaakt, niet alleen in scholen.
Misschien hebben mensen door de lockdown de neiging om zelf aan een asbestplaat te prutsen of vragen proberen op te lossen, maar ik zou toch altijd een gespecialiseerd bedrijf zoals ons inschakelen om de asbest in kaart te brengen. Dan ben je zelf ook wat geruster.

Ja, mijn advies? Neem contact met ons op en we komen er samen wel uit.

 

Bent u ook op zoek naar een betrouwbare partner voor het opstellen van een asbestinventaris? Neem dan contact op met Stefaan De Vlieghere:

Email: stefaan.devlieghere@tauw.com
M: +32 (0)474 60 20 77

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief!