Architect of bouwheer? Uw bouwproject kent wellicht een nieuwe verplichting!

Met de wijziging van het Vlaamse Energiebesluit van 19 november 2010 geldt er sinds 11 maart van dit jaar een belangrijke nieuwe verplichting voor bouwprojecten in Vlaanderen waarvoor een omgevingsvergunning nodig is

11 mei 2021

Elektrische voertuigen en oplaadpunten

Met de wijziging van het Vlaamse Energiebesluit van 19 november 2010 geldt er sinds 11 maart van dit jaar een belangrijke nieuwe verplichting voor bouwprojecten in Vlaanderen waarvoor een omgevingsvergunning nodig is. Namelijk, nieuwe, niet-residentiële gebouwen of parkeergebouwen en bestaande, niet-residentiële gebouwen of parkeergebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan moeten uitgerust zijn met de volgende voorzieningen voor elektrische voortuigen:

  • minstens twee oplaadpunten voor normaal of hoog vermogen voor een elektrisch voertuig
  • infrastructuur voor leidingen, of minstens goten voor elektrische kabels, voor minstens één op vier parkeerplaatsen, om de installatie van oplaadpunten voor normaal of hoog vermogen voor elektrische voertuigen in een later stadium mogelijk te maken.

Let wel op, een elektrisch voertuig wordt gedefinieerd als “een motorvoertuig, uitgerust met een aandrijving die bestaat uit ten minste één niet-perifere elektromotor als energieomzetter met een elektrisch oplaadbaar energieopslagsysteem, dat extern kan worden opgeladen”, wat wil zeggen dat de laadpalen niet beperkt zijn tot personenvoertuigen, maar ook bruikbaar moeten zijn door elektrische camionetten, elektrische vrachtwagens, enz. Ook al zijn er op dit moment geen elektrische voertuigen op uw site, toch zal u aan de verplichtingen moeten voldoen.

Bij ingrijpende renovaties geldt deze verplichting alleen voor dat gedeelte van de werken aan, en investeringen in, oplaadinstallaties en leidingen waarvan de kosten niet meer bedragen dan 7% van de totale kosten van de renovatie.

Extra voorwaarden in de omgevingsvergunning nodig?

Aangezien de energiewetgeving sowieso overal in Vlaanderen geldt, moeten hierover geen voorwaarden opgenomen worden in de omgevingsvergunning. Indien u dat wel zou doen, dan wordt het niet naleven ervan een bouwmisdrijf, en haalt u in de omgevingsvergunning eisen binnen die uit sectorwetgeving komen.

Deze nieuwe wetgeving legt trouwens ook eisen op aan bestaande inrichtingen, zonder dat ze enige omgevingsvergunning aanvragen. Bijvoorbeeld:
"Alle niet voor bewoning bestemde gebouwen met meer dan twintig parkeerplaatsen worden uiterlijk op 1 januari 2025 uitgerust met minstens twee oplaadpunten voor normaal of hoog vermogen voor een elektrisch voertuig."

Dus quasi elke parking van een grote handelszaak of een bedrijf met veel werknemers of bezoekers moet tegen 1 januari 2025 over twee laadpalen beschikken, ook al vragen ze tussen nu en dan geen omgevingsvergunning aan.

 

Wilt u ook zorgeloos een milieuvergunning aanvragen? Of misschien wilt u een bestaande vergunning tijdig hernieuwen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren! TAUW heeft immers jarenlange ervaring met verschillende vergunningaanvragen. Bovendien staan onze experts u maar al te graag bij met compliance audits, Environmental Due Diligence Audits (EDDA) in geval van overnames of als extern milieucoördinator. Neem vrijblijvend contact op met onze expert ter zake Wanda Malliet:

Email: wanda.malliet@tauw.com
T: +32(0)488 37 48 08

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief!