Virtueel hoogtevrees

Jane Rose

Het is half 3 ’s nachts. Ik begeleid een sessie over virtual reality (VR) tijdens de kick-off van de Light Challenge in Thialf. Bij me staat een groep studenten, duidelijk vrienden van elkaar. Een meisje heeft net de VR bril opgedaan en zet voorzichtig een paar stappen in de vergaderzaal. Een paar van haar vrienden beginnen een beetje te lachen, zij weten al wat er komen gaat. In haar virtuele wereld is ze net met een lift omhoog gegaan en zijn zojuist de liftdeuren opengeschoven. Voorzichtig schuifelt ze naar de uitgang van de lift. Ze kijkt naar beneden over het virtuele randje: een diepte van zeker 100 meter onder haar en om haar heen een prachtig uitzicht over een drukke stad. ‘Wow, dit is echt héél eng, dit durf ik niet, hoor!’, ze deinst achteruit. Haar vrienden proberen haar te overtuigen dat er niets kan gebeuren, maar haar hoogtevrees wint. Voorzichtig schuifelt ze weer achteruit, de veilige virtuele lift in.

Lugubere doeltreffendheid

Ik geef toe, het is een lugubere opdracht: stap een lift uit en val vrijwillig virtueel van een gebouw af. In de realiteit één veilige stap in een vergaderzaal, maar virtueel een extreme beleving. Waarom ik dit mensen laat doen? Zonder één woord van uitleg begrijpt iedereen na dit spelletje waarom VR werkt: ondanks dat je weet dat je in een virtuele wereld zit, beleef je het alsof het echt is.

Daarmee biedt VR een wereld aan mogelijkheden, en zeker niet alleen op het gebied van spelletjes. Zo stelt VR je in staat om virtueel te ‘prototypen’. Dat kan met apparaten en machines, om te checken of ze functioneren en er geen fouten in het ontwerp zitten. En dat kan natuurlijk ook met de leefomgeving!

Beleef je leefomgeving

Stel je voor: in je woonstraat wordt de hele boel op de schop genomen. De straat wordt autoluw, er komt meer groen, de parkeerplekken gaan weg en de beek die er vroeger liep, wordt weer teruggebracht. Het is moeilijk voor te stellen hoe het zal zijn om straks op je eigen stoep te staan. Is het wel veilig voor kleine kinderen met die beek? Is er nog wel ruimte voor twee auto's om elkaar te passeren? Groen in de straat is goed, maar blijft de straat nog wel overzichtelijk? Zal de verlichting goed genoeg zijn om ’s nachts iemand op straat te herkennen? Vragen die slechts deels te beantwoorden zijn met schetsen en inpassingen. Want eigenlijk gaat het er met deze vragen niet om of de situatie wel veilig is, maar of deze veilig voelt. En die beleving is perfect na te bootsen in VR. Je maakt een reisje naar de mogelijke toekomst van je eigen straat, en je kunt zo zelf beleven welk effect de nieuwe inrichting op je heeft.

SimCity

We zijn dus in staat om zoiets complex als persoonlijke belevingen mee te nemen in de inrichting van onze leefomgeving. We merken in ons werk dat dit heel waardevol is. Zo kun je verschillende alternatieven virtueel weergeven, zodat de bewoners weten welke opties er zijn of actief kunnen meedenken. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als we nog een stap verder gaan: hoe gaaf zou het zijn als we ervoor kunnen zorgen dat we bewoners écht laten participeren in het ontwerpproces, we geven ze de ruimte zelf hun eigen leefomgeving in te richten. En dan niet individueel, maar samen. Virtueel staan twee of drie bewoners te spelen met de locatie van nieuwe bankjes of speeltoestellen, terwijl de rest van de bewoners suggesties kan doen en meedenken. Het ultieme SimCity spel!

Feel the Night

Een thema waar ik specifiek veel kansen zie, is verlichting. Verlichting heeft namelijk een enorme invloed op onze beleving van de leefomgeving. Het brengt een bepaalde sfeer en heeft daarmee grote invloed op hoe je je voelt. Het is een thema waar VR prototyping bij uitstek een toegevoegde waarde heeft. Daarom vind ik het gaaf dat in de Light Challenge alle verlichtingsconcepten van de studenten beoordeeld zullen worden in VR. Zo wordt echt voelbaar wat het effect ervan is in zijn nachtelijke context. Het thema is niet voor niets: Feel the Night!

Meer informatie:

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.