Museum voor bizarre verordeningen

Joost de Jong

Red de verordening! De mooiste juweeltjes van Nederlandse regeldrang dreigen ten onder te gaan door de komst van de Omgevingswet. Zonde. Daarom dit pleidooi om een museum voor verordeningen op te richten waar we de allermooiste en meest bizarre verordeningen een plekje geven!

Omgevingswet
Eén van de doelen van de Omgevingswet is om de regels waar burgers en bedrijven zich aan moeten houden, overzichtelijker te maken. Met één omgevingsplan voor de hele gemeente. In dat omgevingsplan moeten de huidige bestemmingsplannen en verordeningen opgaan. Mooi doel! En natuurlijk het uitgelezen moment om eens kritisch te kijken welke verordeningen niet meer nodig zijn. 

 

Ik snap dat wel, die neiging om eerst weg te gooien voordat je met iets nieuws begint. Ik ben zelf pas verhuisd en voordat we verhuisdozen zijn gaan vullen, hebben we eerst gekeken wat weg kon. Spullen die al sinds de vorige verhuizing in de berging stonden, waarvan we niet eens wisten dat we ze nog hadden. Zoals oude studieboeken met achterhaalde kennis, verroeste fietsbellen die niettemin nog werkten, boxjes voor computers uit de tijd van de Pentium 486, telefoonopladers van zes Nokia’s geleden. Allemaal nutteloos om mee te nemen naar ons nieuwe huis en daar weer voor jaren weg te zetten op zolder. Behalve die ene retro Nokia 3310 natuurlijk. En die ene reader van de docent die vooraf aanwees over welke bladzijde hij een vraag op het tentamen ging stellen. Behalve die relikwieën dus, uit nostalgische overwegingen. Daarvoor hebben we in ons nieuwe huis een rariteitenkabinet gemaakt. Daar staan ze te pronken. Zo’n museum dus, maar dan met bizarre verordeningen!

 

Oproep voor verordeningen met museale waarde
Ik roep iedereen op om de juweeltjes onder de overbodige verordeningen niet voor de eeuwigheid verloren te laten gaan, maar ze voor te dragen voor het museum van bizarre verordeningen! Ik denk aan het verbod op toeschreeuwen in Zeewolde (artikel 2:47a APV). Of het verbod om je ‘geheel of gedeeltelijk vermomd of verkleed’ als Sinterklaas in Deventer te begeven (artikel 5:38 APV). Of om in een raamkozijn te zitten in Utrecht (artikel 2:29b APV). Of het stoepkrijtverbod in alle gemeentes van Flevoland. Stuur ze door, dan maken we er een mooi museum van! 

 

En daarmee werken we tegelijkertijd aan een beknopter en beter omgevingsplan. Ook niet onbelangrijk, lijkt mij.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.