Hij komt, hij komt!

Sinterklaas en samenwerken in de waterbouw - Auke Terlouw

Onze Goedheiligman weet er alles van: langdurige relaties waarop je kunt bouwen. Dat is de kracht van een goede samenwerking. Door weer en wind, jaar in, jaar uit komt hij 5 december stipt op tijd met zijn leveranties. Alhoewel we elk jaar weer vol spanning afwachten of hij wel zal komen, kunnen we er toch op vertrouwen dat hij zijn beloften nakomt. Een bijzondere prestatie waar we van kunnen leren!

Een goede samenwerking begint met goed gedrag. Mijn belofte van goed gedrag  leg ik vast in mijn verlanglijstje aan de Sint, om zo een zo hoog mogelijke EMVI-score te krijgen. Zo wil ik voor de Sint een meerwaarde zijn (natuurlijk gaat dit ook gepaard met de wens om meer kadootjes te ontvangen).

Ook kijkt onze Goedheiligman naar Past Performance. Maar gelukkig niet te ver terug in de tijd. Als ik een jaar niet lief geweest ben, kan ik  dat het jaar daarop weer goedmaken door écht lief te zijn. Gelukkig maar! Als er naar de lange historie zou worden gekeken in de Voortgangsrapportage die de Pieten over mij opmaken, zou er een ellenlang Afwijkingenregister bijzitten en zouden er zeker tekortkomingen worden geconstateerd. 5 december zou dan nooit meer een feestavond zijn…

Toch zijn ‘goede samenwerking’ en ‘goed gedrag’ niet het volledige antwoord op alle vragen die ik over de buitengewone prestaties van de Sint heb. Hoe zit bijvoorbeeld zijn VGM-plan in elkaar? Heb jij ooit een valbeveiliging op de daken gezien als de Sint met Amerigo de pakjes bezorgt? Hoe heeft hij dit geregeld met de Arbeidsinspectie?

Zie ginds komt de stoomboot
Mijn waterbouwhart wil ook graag weten hoe hij overal met zijn zwaar beladen stoomboot kan aanmeren zonder last te hebben van vaardieptebeperkingen. Mijn voorlopige conclusie is dat Sint een goede afstemming  heeft met Rijkswaterstaat, zodat de juiste onderhoudsdiepte tijdig gebaggerd wordt op de locaties waar Sint aanmeert.

Kortom, veel vragen over hoe deze mysterieuze man te werk gaat, maar weinig antwoorden. Achter één geheim ben ik in ieder geval al wel gekomen. Onze Goedheiligman maakt veelvuldig gebruik van BIM & GIS 

Innovatie is… goed spieken
Misschien heb ik onlangs toch een overkoepelend antwoord gevonden. Op de Waterbouwdag van 23 november gaf Tauw de  presentatie "Innovatie is… goed spieken". Dit is mijn inziens ‘de truc’ van onze Sint. De truc waarmee hij al eeuwen aan de top blijft. Niet altijd zelf het wiel willen uitvinden, maar gebruik maken van de middelen en innovaties die in andere sectoren zijn toegepast. Want heb jij ooit van de R&D- of Innovatie-Piet gehoord?

Deze truc kunnen we ook toepassen in de waterbouw. Bijvoorbeeld door de inzet van drones voor  het meten en inspecteren van waterwerken (hint: ook toepasbaar voor het bezorgen van pakjes), het toepassen van SoSEAL als een goedkope en veilige wijze voor het toekomstbestendig maken van dijken en het gebruik van machine learning in waterbeheer. Allemaal technieken uit ander sectoren, maar innovatief toepasbaar in de (water)bouwsector.

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht
Kortom, het succes van de Sinterklaas zit hem - naast de goede samenwerking - ook in het toepassen van deze zogenoemde ‘cross-innovaties’. Als de Sint dit al eeuwen doet, waarom doen wij dit in onze sector dan nog steeds zo beperkt? Onze Sint gaat mee met de tijd en gebruikt innovaties. Ondanks het verdwijnen van de schoorsteen worden de pakjes door innovatie nog steeds tijdig op de juiste plek bezorgd. Althans dat hoop ik, ik ben in ieder geval lief genoeg geweest dit jaar…

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.