Gasloos verwarmen, waar wachten we nog op?! - Simon Bos

Het is duidelijk dat we ons gasverbruik zo snel mogelijk drastisch moeten terugdringen. Aardbevingen in Groningen, klimaatveranderingen als gevolg van CO2-uitstoot en het gevaar van koolmonoxide bij onvolledige/slechte verbranding van gas zijn niet voor niks actuele thema’s waar heel Nederland zich mee bezighoudt. Ook de politiek wil de gaskraan dichtdraaien, blijkt uit de kabinetsplannen die in september 2017 zijn gepresenteerd: in 2050 moeten we met zijn allen klimaatneutraal zijn.

Maar om de Nederlandse gaskraan dicht te draaien hoeven we helemaal niet tot 2050 te wachten. In heel Nederland ligt al jaren lang een alternatieve warmtebron klaar voor gebruik: het rioolstelstel.

Afvalwater als duurzaam alternatief voor gas

Ondanks dat we onze huizen en kantoren steeds beter isoleren, raken ze nog steeds veel warmte kwijt, bijvoorbeeld wanneer afwaswater of bad-/douchewater wordt weggespoeld. Met andere woorden: de afvoerputjes vormen een flink energielek. Eenmaal in het riool aangekomen, gaat die warmte verloren. Zonde! Want we kunnen die warmte terugwinnen en gebruiken om gebouwen gasloos te verwarmen. Hoe? Simpel: door gebruik te maken van riothermie.

Riothermie: hoe werkt het?

Met riothermie wordt warmte (en koude) uit het riool teruggewonnen. Warmtewisselaars om het riool zorgen daarvoor. Die warmtewisselaars nemen de warmte op, waarna een warmtepomp de temperatuur op het juiste niveau brengt zodat het toepasbaar is voor de verwarming van gebouwen. Zelfs in de winter, wanneer het afvalwater maar 8 ºC is.

Gasloos verwarmen in de praktijk

Dat riothermie niet alleen ‘op papier’ werkt, bewijzen de 3 zwembaden en een scholengemeenschap die dankzij Tauw gasloos worden verwarmd én gekoeld. Hiermee besparen we jaarlijks maar liefst 450.000 m3 gas. Dit resulteert in 820 ton minder CO2-uitstoot. Maar riothermie werkt niet alleen voor grootgasverbruikers. Ook huishoudens kunnen we op deze manier verwarmen. Met een relatief kleine investering kunnen ruim 2000 huishoudens gasloos verwarmd worden met riothermie.

Dit wetende is het toch onvoorstelbaar dat er niet meer gebouwen gasloos worden verwarmd? Dus minister Wiebes, blijven we onnodig gas stoken – met alle gevolgen van dien -, of gaan we gebruik maken van de vergeten ‘afvalwarmte’? Ik zou het wel weten!

Hoe riothermie (in de praktijk) werkt zie je in onderstaande animatie. Zo dragen we bij aan een gasloze – en dus klimaatneutrale – samenleving.

 

Meer informatie?

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.