De coronacrisis. Of beter; moderne trends in het werken.

11 augustus 2020

Deze blog gaat niet over de coronacrisis. Er is al zo veel daarover geschreven. Alles is vast al eens gezegd, dus daar ga ik het niet over hebben. Dus ik wou het eens hebben over enkele moderne trends in het werken.

De coronacrisis. Moderne trends in het werken.

Deze blog gaat niet over de coronacrisis. Er is al zo veel daarover geschreven. Alles is vast al eens gezegd, dus daar ga ik het niet over hebben.
Dus ik wou het eens hebben over enkele moderne trends in het werken.

Thuiswerken
Zo zijn we Tauw vaker gaan thuiswerken. Want dat bespaart reistijd en vele kilometers in de Heilige Koe of met de trein. Al hebben we ook veel sportieve collega’s die op de fiets naar het werk komen, weer of geen weer. Het blijkt dus dat de kwaliteit van het werk en de motivatie van de mensen er niet onder lijden als ze (een deel van de tijd) thuiswerken.
Daarnaast voorkomen we de uitstoot van vele tonnen CO2-equivalenten met de uitgespaarde reiskilometers.
Het was een heel goede vondst om daar mee te starten. Hoe kwam dat ook al weer? Ooh wacht, corona, maar daar zouden we het niet over hebben.

Conference call
Een andere goede ontwikkeling is dat we recentelijk vaker “face to face” met klanten en met collega’s van andere kantoren praten. Vroeger krabde ik me wel 3 keer achter de oren voordat ik aanbood om bijvoorbeeld een offerte te komen doorspreken, wetende dat ik dan twee keer de ring Antwerpen moest passeren, dus uren reistijd kwijt zou zijn. Nu bijna iedereen Teams heeft, is het een eitje om even een teams “conference call” af te spreken en op een zeer efficiënte wijze heb je elkaar gezien, beter kennis gemaakt en begrijpen we elkaar beter. Ik spreek nu ook zeer frequent met collega’s van onze buitenlandse kantoren, zowel in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.
We hebben nu zelfs project opportuniteiten voor projecten met een team met Tauw medewerkers uit diverse landen. Is allemaal veel gemakkelijker dankzij die digi-meetings. Echt een goede ontwikkeling. Oh, wacht, dat is toch vooral door corona in een stroomversnelling gekomen, maar daar ging ik het niet over hebben.

Virtual site visits
Locatiebezoeken kosten ook veel tijd. Dan moeten we bijvoorbeeld als externe milieucoördinator naar een industriële site van een klant om wat metertjes af te lezen, om te zien of de SDS sheets “up to date” zijn, of de chemicaliën vaatjes op een lekbak staan en zo nog wat meer van die dingen. Best wel tijdrovend allemaal, met reizen erbij.
Gelukkig hebben we nu zoiets als “virtual site visits”. De contactpersoon van het bedrijf, die anders ook zou meelopen met ons rondje door het bedrijf, loopt nu rond met een webcam en volgt onze instructies en toont ons wat wij willen zien. Dit met behulp van een Teams sessie. Zo zien we precies wat we moeten zien. Het bespaart tijd, en dus ook kosten voor de klant en het bespaart CO2-emissies. Goed dat we daar op zijn gekomen. Dankzij corona, toen het niet anders kon, maar daar hebben we het niet over.

Veilig werken
Veilig werken was altijd al topprioriteit bij Tauw. Dat is de laatste tijd alleen maar verbeterd. Bij de uitvoering van veldwerk wordt er bewust gefocust op veilig werken en gezond blijven. Ook op kantoor is er nog meer nadruk gekomen op veiligheid en meer hygiëne.
Mocht er iemand een virusje onder de leden hebben, dan blijft dat tot die persoon beperkt, onder andere doordat we elkaar niet knuffelen en aflikken en een veilige afstand houden, zelfs bij de koffieautomaat. Tja, ook een Corona dingetje, waar we het niet over hebben.
Het enige wat ik steeds denk als ik de instructie hierover zie (zie foto) is: “Pythagoras draai zich om in zijn graf, als ie dit ziet”

En zo ben ik erin geslaagd om een blog te schrijven zonder de het bijna onvermijdelijke corona onderwerp aan te snijden.


Jan Smolders
Project Manager Environmental Management.