Avontuur en harmonie - Johan van Alphen

Een vakantie is niet alleen waardevol omdat het voor de broodnodige rust zorgt, het is voor mij ook een tijd om los te komen van de alledaagse beslommeringen van mijn werk en om te reflecteren. Zo keek ik nog eens terug naar de resultaten van Test Jezelf!, een online training van Good Habitz over drijfveren, kwaliteiten en eigenschappen. Uit die test kwamen twee voor mij belangrijke aspecten van mijn werk naar voren: avontuur en harmonie. Toen ik dit testresultaat voor de eerste keer las, krabde ik flink achter mijn oren. Avontuur is toch onrust en harmonie zeker niet?

Het is niet zo tegenstrijdig als je op het eerste gezicht zou denken. Sinds een half jaar ben ik als omgevingsmanager betrokken bij een groot infrastructureel project. Het team dat het project leidt, is samengesteld uit medewerkers van de verschillende deelnemende organisaties. Je zou denken dat de sleutel voor diverse projectrisico’s daarmee is ingebakken. Verschillende bedrijfsculturen, verschillende projectbelangen, verschillende financiële bijdragen, overheden en bedrijfsleven in één team… Het biedt een mooi palet aan kennis en kunde. Toch is dat niet automatisch een garantie voor succes. Het is de kunst die verschillen optimaal te benutten en productief te maken. Het team is zich volledig bewust van deze situatie en heeft maatregelen genomen.

Integraal Projectmanagementteam

Allereerst zijn we als Integraal Projectmanagementteam (IPM-team) bij elkaar gekropen en hebben we het project geanalyseerd op verwachtingen, dromen en rollen. Vandaaruit is gewerkt aan een gezamenlijke visie op het project die geleid heeft tot een heuse set aan kernwaarden. Vervolgens zijn deze visie en kernwaarden gepresenteerd en besproken op een teamdag waarbij alle medewerkers in het project konden meepraten. Alle medewerkers hebben zich aangesloten bij de visie en de kernwaarden. Het team bouwt nu verder aan het project op grond van deze visie en de kernwaarden, in alle fases en in alle lagen van de organisatie. Daarmee vormen de principes en gedachten over de samenwerking een net zo sterke leidraad als de meer klassieke afspraken vanuit de technische, contractuele, juridische en financiële perspectieven.

Leermoment

Wat is er nu zo bijzonder voor mij en wat is mijn leermoment? Het gaat toch gewoon over samenwerken? Het IPM-team voorzag het grote avontuur van een team en een project vanuit verschillende organisaties, disciplines, projectfases en bijdragen. Door dat te durven benoemen, van elkaar te accepteren en een plek te geven in de visie en kernwaarden was het avontuur eigenlijk al begonnen in de planfase. Daarin herkende ik ook mijn testresultaat ‘Avontuur’: uitkomen voor waarvoor je staat en wat je van dat avontuur gerealiseerd wilt zien.

Dromen en verwachtingen

We hebben nu een geweldig draaiend team waarin dromen en verwachtingen écht uitkomen qua projectresultaat én persoonlijke verwachtingen. Ik heb mijn plek in het project omdat ik mijn nek heb uitgestoken. Ik heb me heb uitgesproken over die verwachtingen en wat het project voor mij zou moeten zijn. Zo ben ik van het open en oprecht samenwerken met stakeholders en partners. En dat komt uit, onze aanpak op dat thema werkt. Het avontuur om opener en oprechter met partijen om te gaan, heeft geleid tot de harmonie van bereikbare en aanspreekbare stakeholders en partners. Dat vormt een belangrijk aandeel in een steeds mooier project voor alle betrokkenen.

Meer informatie?

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.