Verplichte asbestinventaris in Vlaanderen in zicht – TAUW bereidt zich voor

Vlaanderen wil tegen 2040 asbestveilig worden. Om dit te bereiken werd door de Vlaamse Regering in 2018 het Actieplan Asbestafbouw goedgekeurd.

11 mei 2021

Asbestveilig Vlaanderen

Vlaanderen wil tegen 2040 asbestveilig worden. Om dit te bereiken werd door de Vlaamse Regering in 2018 het Actieplan Asbestafbouw goedgekeurd. Dit plan is om risicovolle asbesttoepassingen versneld uit onze gebouwen te verwijderen voorziet onder andere in asbestinventarisatie voor oudere gebouwen en woningen.

De eerste verplichtingen hierrond voor gebouweigenaren komen stilaan in zicht. Vanaf het voorjaar van 2022 zal de verplichting van een asbestinventarisattest bij de verkoop van een gebouw met bouwjaar 2000 of ouder ingevoerd worden. Hiervoor zal een asbestinventaris door een gecertificeerde asbestdeskundige moeten uitgevoerd worden. Vanaf 2032 daarenboven zal iedere gebouweigenaar een geldig asbestinventarisattest moeten bezitten.

Onze medewerkers en ons eigen asbestlabo worden klaargestoomd om klaar te zijn voor deze nieuwe verplichtingen. De certificeringsvoorwaarden voor asbestdeskundigen worden stilletjes aan duidelijker, en het spreekt voor zich dat TAUW, met haar jarenlange internationale expertise in asbest- en sloopinventarisatie, deze certificering zal bekomen.

Wanneer moet ik asbest laten verwijderen?

Voorlopig is er nog geen algemene obligatie om asbest te (laten) verwijderen, maar hou er rekening mee dat dit er ook aan komt. Veel asbesttoepassingen, en dan voornamelijk in de buitenschil van gebouwen, zoals golfplaten of asbesthoudende leien, verweren in de loop der jaren. Het (laten) verwijderen van asbesttoepassingen in slechte staat heeft dikwijls een groter kostenplaatje dan dezelfde toepassing in betere staat. Ons advies voor gebouweigenaren is dan ook in de mate van het mogelijke niet te wachten op een verwijderingsplicht, maar reeds eventuele asbest in kaart te laten brengen en een haalbare beheers- en verwijderingsstrategie uit te werken.

Bent u ook op zoek naar een betrouwbare partner voor het opstellen van een sloopopvolgingsplan en/of asbestinventaris? Neem dan contact op met Stefaan De Vlieghere:

Email: stefaan.devlieghere@tauw.com
M: +32 (0)474 60 20 77

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief!